keskiviikko 9. huhtikuuta 2008

Veroilmoitus - extra: Miten verosi käytetään?

Verottaja on jälleen muistanut kansalaisia joko veroehdotuksin tai veroilmoituspyynnöin. Tuliko muuten mätkyjä vai saitko etelänloma rahat? Itse sain kerrankin muikean summan kotiin päin.

Tiedätkö miten nuo veroeurosi käytetään? Kuinka monta prosenttia menee minkäkin ministeriön hallinnoimiin julkisiin hankkeisiin? Haluaisitko tukea osuudellasi mielummin peruskouluja vai Nokiaa? Voit tarkastaa rahojen käyttökohteet tämän vuoden Valtion talousarviosta. Mitä ne porvarit päättikään?

Voin vihjata että prosentuaalisesti suurimmat voittajat suhteessa viime vuoteen ovat Hallitus itse, Ulkoministeriö, Liikenne ja viestintäministeriö ja Suomen velkojat (velkoja maksetaan tänä vuonna 5183 % viime vuotta enemmän!). Ympäristöministeriölle ohjataan ylivoimaisesti vähiten varoja, esim. Pekkarisen Elinkeinoministeriö saa yli seitsenkertaisen määrän valtion rahoja. Ilmastonmuutokseen suhtaudutaan Suomelle tyypillisellä vakavuudella, tuhahtaen ja ohjataan rahat mielummin liikenteen ja metsäyhtiöiden tukemiseen - ei kun siis - metsäteiden kunnostukseen.

Kirjoitin viime heinäkuussa EU:n rahojen käytöstä. Noin 3% suomalaisten veroeuroista (tai Suomen rahoista jos halutaan niuhottaa) ohjataan EU:lle. Summa vastaa suunnilleen valtion lapsiperheille antamaa tukea ja on hieman pienempi kuin peruskoulutukseen käytetty summa.

Rahojen ohjaamisessa EU:lle ei ole periaatteessa mitään vikaa. Jokainen fiksu taloudellinen toimija haluaa rahoilleen kuitenkin niiden arvosta vastinetta. Tavallaan ostamme EU:lta hallinnollisia palveluita.

Mitä sitten saamme EU:lta?

Hieman vähemmän kuin sille annamme. Yksinkertaistaen voidaan ajatella että suomalaisten veronmaksajien EU:lle maksamat verot (n. 3% veroistasi) kiertävät EU:n kautta suomalaisille maanviljelijöille.

Lähes puolet koko EU:n budjetista ohjataan maatalouden tukemiseen.  Tämä auttaa euroviljelijöitä mutta kasvattaa samalla eurooppalaisten ruokalaskua, estää köyhyyden vähentämistä ja vääristää kilpailua. Voidaan myös miettiä tarvitaanko tukia enään jos viljan hinta jää kohonneelle tasolle. Viljan hinta kallistui viime vuonna lähes 100%.

Noin 40% EU:n rahoista käytetään "EUn yhtenäistymiseen", mikä on kaunis ilmaus EU:n sisäiselle kehitysavulle. Puolan asvaltointi on hyvä esimerkki tästä yhdentymisestä.

Noin 80% EU:n rahoista käytetään näihin kahteen toimeen. Ei sen puoleen on sekin parempi kuin käyttää ne NATO-aseiden ostamiseen, kuten USA tekee vai mitä herra Stup?

Keksitkö järkevämpiä tapoja käyttää varoja? Tulisiko EU:n kehittää yhteistä ulkopolitiikkaa ja tähdätä diplomaattisin keinoin maailmaa vakauttavaksi ja kestäviä ratkaisuja edistäväksi voimaksi vai ostaa hävittäjiä ja lähteä NATOn riveissä jakamaan demokratiaa barbaareille tai panostaa uuteen ympäristöteknologiaan, kehittää ja tukea koulutusta, turvata eläkkeitä...? Kerro nyt hyvä ihminen mielipiteesi!



lue lisää aiheesta



Widget by Hoctro | Jack Book

1 KOMMENTTIA:

Anonyymi kirjoitti...

Kepa julkaisi EU:n maataloustuista ja niiden vaikutuksista raportin:
Kepa: Maatalouskaupan säännöt pitävät kehitysmaat köyhinä