tiistai 17. kesäkuuta 2008

Afrikan oikea koko - kartta

Kirjoitin joskus Ekassa Binissä ihmisten typerästä tavasta käyttää yhä merenkulkuun tarkoitettuja karttoja. Mercator-kartalla saattaa löytää uusia mantereita, mutta se ei kerro mitään alueiden oikeasta koosta. Tässä on hyvä esimerkki.

White African blogista löytyi kartta joka esittää Afrikan koon niin, että jopa eurooppalaiset ymmärtävät sen. Tavallisessa mercator-kartassahan Suomi näyttää olevan Kongon kokoinen, vaikka Kongo on todellisuudessa Länsi-Euroopan kokoinen. Tällaiset vääristymät Euroopan ja Yhdysvaltojen hyväksi luovat toki tiettyä suuruuden tunnetta ja turvallisuutta meissä pohjolaisissa. Nämä tunteet ovat harhaa.lue lisää aiheestaWidget by Hoctro | Jack Book

5 KOMMENTTIA:

refanut kirjoitti...

Olipas terveellinen katsaus omaan havaintotapaan! Kuva tieten näyttää kokonaisuuden, mutta kyllä myös neliökilometrimäärät oikovat käsityksiä.

stobe kirjoitti...

Joo tämä on munkin mielestä aika raikastava kartta. Muita havahduttavia karttoja on mm. Aasialaisten kartat joissa Aasia on keskellä ja Australialaisten kartat joissa Australia on ylhäällä.

Niko kirjoitti...

Kun palloa yrittää kuvata tasolla, niin ainakin jonkin ominaisuuden suhteen joutuu tekemään kompromissin. Mercator vääristää mantereiden koot, mutta näyttää muodot oikein (Etelämannerta lukuunottamatta, sillä napa-alueiden kuvaamiseen Mercator ei sovi). Jos taas kuvataan alueet tasakokoisina, niin sitten mantereiden muoto venähtää (esim. Gall-Peters) tai on muuten vain omituinen (Albers). Usein käytetty kompromissi on Robinson, jossa oikein mikään ei ole kohdallaan, mutta ei toisaalta niin kauheasti pielessäkään. Tosin Winkel tripel, jota esim. National Geographic käyttää, lienee parempi.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo kartta on muuten otettu hikipediasta...

Anonyymi kirjoitti...

Eli se on helvet#n luotettava?