sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Korvaako Friendfeed Jaikun ja Twitterin?

Olen käyttänyt Friendfeediä nyt jonkun viikon ja löytänyt vasta hiljattain sen monet hienoudet. Ohessa vinkkejä kaverifiidin kärryille pääsemiseksi.

Luulin aluksi että Frienfeed on vain yksi syöteagregaatti muiden joukossa, siis työkalu jolla koota useat RSS-syötteet yhdeksi virraksi. Friendfeed on enemmän. Parhaimmillaan sillä on mahdollisuus syrjäyttää huippusuosittu mutta kovan kritiikin kohteeksi joutunut mikroblogi, Twitter.

Friendfeedin avulla voit koota kaikki syötteesi yhdeksi atom syötteeksi. Friendfeed tukee lähes 30 nettipalvelua mukaan lukien blogit, Twitter, Jaiku, Youtube, Flickr, Google Reader, Tumblr,... Tämän lisäksi voit käyttää Frienfeediä mikroblogina, postata lyhyitä kommentteja nettivirtaan tai jakaa mielenkiintoisia linkkejä, eli kuten Jaikua tai Twitteriä.

Tämän lisäksi voit kommentoida syötelinkkejä. Voit esimerkiksi käydä Twitterissä naurettavan hankalaa keskustelua Friendfeedin puolella tai kommentoida Youtube videoita. Tämä pminaisuus on jo erittäin toimiva myös Jaikussa.

Friendfeed lisäsi hiljattain palveluunsa huoneet, rooms, jotka toimivat samalla periaatteella kuin Jaikun channelit. Niissä käydään keskustelua tietystä aiheesta kuten bloggauksesta tai mobiilista web2.0:sta tai kissoista. Twitter ilmeisesti suunnittelee vastaavan toiminnon lisäämistä palveluunsa.

Pilleinä ja villkuvina valoina Friendfeed tarjoaa Facebook sovellusta ja blogi-widgettiä, joilla saat syötteesi näkymään siellä missä ystäväsikin ovat - toivottavasti.

Onko Friendfeedillä sitten mahdollisuuksia syrjäyttää Twitteriä tai Jaikua?

Twitter ehkä, mikäli Twitterin käyttökatkot ja muut ongelmat jatkuvat. Twitterille voi käydä niin sanotut Sampot kun se menettää asiakkaitaan kilpailijoille. Mihin kilpailijat sitten suuntaavat? Veikkaisin että suuri osa kirjautuu Friendfeediin joka on saanut Twitter-kritiikin varjolla paljon myönteistä palautetta ja koska Friendfeed haluaa uusia käyttäjiä.

Jaiku (slideshare esitys) on yhä Friendfeediä toimivampi ratkaisu mikrobloggaukseen. Ystäväfiidi onkin apinoinut monet Jaikun toiminnot itselleen. Jaiku häviää Frienfeedille syötteiden keräämisessä (Jaiku klimpittää syötteet) mutta voittaa sen ja kaikki vastaavat palvelut käytettävyydessään netissä ja varsinkin mobiilisti.

Miksi Twitterin käyttäjät eivät sitten suuntaisi Jaikuun? Koska Google, joka osti suomalaisen Jaikun viime syksynä, ei halua uusia käyttäjiä. Google osti ilmeisesti Jaikukaupassa vain suunnittelijat jotka on laitettu kehittelemään Googlen Android - kännykkäalustaa. Jaikutiimi käyttää vain 20% työajastaan Jaikuun.

Mikäli Friendfeed saa aikaan toimivan mobiilisovelluksen (Edit: fftogo.com) ja kerää kriittisen käyttäjämassan ja Google jatkaa Jaikun pysähdystilaa harkitsisin Frienfeedin käyttämistä mikrobloggaukseen. Twitteri oli hyvä yritys.

Alla Andy Robertsin tekemät Frienfeed-oppaat ja muutama linkki mielenkiintoisten Friendfeed roomsien löytämiseksi (hakutoiminto puuttuu vielä).

Friendfeed for microblogging

Friendfeed and social objects (+ rooms)

Neljä lisävinkkiä Friendfeediinlue lisää aiheestaWidget by Hoctro | Jack Book

0 KOMMENTTIA: