perjantai 16. toukokuuta 2008

Yksityinen vaalirahoitus edistää demokratiaa

Esko Rantasen kirjoitus Paljonko pääministeri maksaa? pohtii vaalituen ja edustuksen suhdetta kysyen vääriä kysymyksiä.

Timo Kalli toi tahattomasti suomalaisen politiikan korruption suureksi puheenaiheeksi. Kalli kertoi julkisesti toimivansa Arkadianmäen yleisen tavan mukaan - rikkovansa löysäksi säädettyä vaalirahoituslakia, eli pimittävänsä lahjusten antajiensa nimet.

Tämä pimitys on ollut kauan tiedossa, mutta media on harrastanut asiassa itsesensuuria. Mediataloissa on ilmeisesti pelätty että isokenkäiset pistävät heidät tiedottajien mustalle listalle jos lahjuksista puhutaan. Sankarillisesti Timo Kalli pakotti median kirjoittamaan asiasta.

Keskustelu muuttui yhä mielenkiintoisemmaksi kun paikallisliikkeiden tappaja, No-ideaparkkien ripottelija Sukari suuttui ostoskeskusta vastustavalle ministeri Vapaavuorelle ja ilmoitti, että hän tuntee kyllä muitakin ministereitä. No-ideaparkmies vihjasi, että hän saa Vihtiin hallinsa muiden tuttujensa tuella. Pääministerimme, edustuksellisen demokratian pomo ilmoitti pikimmiten tukevansa yhdyskuntarakenteen tuhoavaa ja yksityisautoilua lisäävää ostoshallia. Virallisena syynä Vanhasella oli se että hän tykkää ostaa sohvia.

Todellinen syy pääedustajan kauppahallien edustamiseen johtuu todennäköisesti siitä, että hän kuuluu noihin Sukarin ostamiin ministereihin. No-idea Sukarin ja halpahalli Kyöstin tukiyhdistys lahjoi kansanedustajia viime vaaleissa yli 150 000 eurolla. Heitä edustaa ainakin parisenkymmentä istuvaa kansanedustajaa sekä ministeriä mm. Vanhanen (kesk), Kari Häkämies (kok), Marja Tiura (kok), Päivi Lipponen (sd), Ilkka Kanerva (kok) ja Anu Vehviläinen (kesk).

Onko liikemiesten tuki sitten paha asia? On, jos tuki on salaista kuten muutkin lahjukset. Se tuhoaa edustuksellisen demokratian luotettavuuden. Kaiken seksisäätämisen keskellä päättäjillä ei ole varaa menettää viimeisiä uskottavuuden rippeitään.

Kuinka poliitikkojen vaalikampanjaa sitten tulisi rahoittaa? Esko Rantanen miettii mitä tapahtuisi jos yksityinen vaalirahoitus lopetettaisiin:

On mahdollista periaatteessa kriminalisoida yksityinen vaalituki ja säätää puoluetuki niin suureksi, että se riittää ehdokkaiden kampanjoihin. Mutta se tarkoittaisi, että kansanedustajat pistävät kätensä vielä syvemmälle veronmaksajan taskuun. Tämän vuoden talousarvio on varannut suoraan puoluetukeen 18 miljoonaa euroa. Yhtä kansanedustajaa kohti tämä on 90 000 euroa. Puolueista on tukea eniten saanut keskusta, koska tuki jaetaan puolueiden saamien kansanedustajien suhteessa.

Jokainen voi miettiä, haluaako maksaa lisää veroja demokratian pyörittämiseksi. Vaalit ja vaalikampanjat ovat edustuksellisen demokratian aidoimpia ilmentymiä. On toki paljon maita, joissa vapaita vaaleja ei ole lainkaan.

Eskon kysymys on väärä! Oikea kysymys on mitä tapahtuisi jos puoluetuki lopetettaisiin!

Puoluetuet ovat edustajien itse itselleen antamia lahjuksia. Puoluetuki jos mikä vääristää suomalaista demokratiaa. Suomessahan poliitikot juttelevat ennen vaaleja mukavia, mutta päätöksiä tehdessään puolue estää heitä äänestämästä edustamiensa kansalaisten toiveiden mukaisesti. Puolueet taas ovat täysin riippumattomia kansalaisista. He saavat automaattisesti rahaa kunhan ehdokkaat puhuvat mahdollisimman mukavalta kuullostavaa soopaa äänestäjille ennen vaaleja. Mitä mukavammat paskanjauhannat, sitä enemmän edustajia ja sitä enemmän automaattista rahaa kansalaisilta. Puoluetuet kannustavat vaalivalheisiin!

Kuinka poliitikkojen vaalikampanjaa sitten tulisi rahoittaa? Avoimella yksityisellä rahoituksella! Edustajien tulisi ilmoittaa saamansa tuki nykyistä tiukemman ja läpinäkyvämmän vaalirahoitulain vaatimalla tavalla. Yksityinen rahoitus takaisi, että puolueet joutuvat ottamaan huomioon edustajiensa vaalilupaukset. Tulevien vaalien rahoitus on vaarassa, mikäli puolueen poliitikot puhuivat täyttä paskaa kansalle ja toimivat heidän tahtoaan vastaan. Ongelmana on tietenkin se, että puolueet päättävät saamastaan puoluetuesta itse, eivätkä tietenkään vähennä sitä. Korneinta olisi nähdä kuinka puolueen eduskuntaehdokkaat lupaisivat vähentää puoluetukia vaaleissa. Puolue voittaisi vaalit, saisi näin suuret puoluetuet ja tekisi tukiin "pakollisen indeksikoroituksen". suomalainen demokratia on ihmeellistä, eikö olekin?

Suomessa voitaisiin ottaa mallia USA:n verkkopalveluista, jotka seuraavat edustajien tekemisiä ja heidän saamiaan rahavirtoja netissä. Kuka rakentaisi Suomen ensimmäisen sosiaalisen poliitikkojen väijyntä sivuston? Mallia voi ottaa näistä:

Alkulämmittelynä voit käydä tarkastamassa haluaako sinun kansanedustajasi tuhota ne ilmaisen terveydenhuollon ja päivähoidon rippeet jotka ovat Demareiden jäljiltä vielä jäljellä, nostamalla "maksuttomien" palveluiden maksuja. Äänestystulokset puolueittain ja kansanedustajittain.

Adressit.com - Puoluetuki pois!lue lisää aiheestaWidget by Hoctro | Jack Book

0 KOMMENTTIA: